
is there any impact to the DMO's (dental) as far as 

coverage.  ie: if the member may be aging out of 

coverage, however they are still within the 12 months 

postpartum timeframe? 

If dental is a covered service 

for the type program a 

member is eligible for and age 

requirements are met.   

Will there be any changes to service coordination 

requirements for members who were considered High 

Risk Pregnancy? 

HHSC did not develop new 

service coordination 

requirements for members 

with a high-risk pregnancy. 

However, MCOs must continue 

to assess if members meet 

the criteria for members with 

special health care needs 

(MSHCNs) as described in 

UMCM Section 8.1.12.1. MCOs 

must provide service 

coordination to MSHCNs in 

accordance with the existing 

managed care contract 

requirements. This includes 

the development of a service 

plan, coordination of covered 

services and non-capitated 

services, and referrals to 

community 

organizations/other state 

programs who may not 

provide covered services but 

are otherwise important to the 

health and wellbeing of 

members.  

I have a member denied care at an urgent care in 

network. They said they don't provide service to 

people with "pregnant insurance." 

HHSC requests for the MCO to 

provide additional detail about 

this case. Please send 

additional detail to 

susana.penate@hhs.texas.gov 
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Question Answer 

I didn't see abortion as a disqualifying reason. Is that 

correct?  

There are no exclusions based 

on how a pregnancy ends. 

Will there be any indicator that these members are 

being reinstated 

No, there is no indicator for 

reinstated clients.  

Will there be updates to the UMCM critical elements 

for provider materials? 

HHSC did not update UMCM 

Chapter 3, "Critical Elements". 

Will there be any Risk Group changes? No, there will not be any risk 

group changes. However, the 

capitation rate is being 

adjusted.  

thanks; so those with a gap will re-enroll with the 

previous MCO?  Correct? 

Yes, this is correct in most 

cases. They may not enroll in 

the previous MCO if the 

member requests a change or 

if they move to another 

service area and the previous 

MCO is not available.  

in the example you gave of delivered in Sep but 

termed at the end of Oct but now comes back in Mar 

that they have 6 mos remaining.  What about the 

other 4 months they are eligible for?  (Nov-Feb) 

Coverage is only provided as 

of the effective date of March 

1, 2024.  The member will 

have a gap in coverage prior 

to this date. 

Can you confirm that a subsequent 

pregnancy/delivery within the 12 months will reset the 

clock to the subsequent delivery or are there any 

additional limitations? 

Yes, this is correct. The 12-

month timeframe is recorded 

from the last reported 

pregnancy termination date.  

Will members who had a delivery on a rate cell other 

than rate codes 5 and 20 (the rate cells for pregnant 

women) be reinstated? Specifically, there were a 

number of pregnancies with deliveries for rate code 3 

(TANF Adults) and rate codes 66/68 (children ages 

15-20). 

Any individual with a 

pregnancy that ended in the 

previous 12 months will be 

reopened.  



Question Answer 

Some members might have obtained other coverage 

after losing Medicaid (e.g., Marketplace coverage). 

How will their reinstatement of Medicaid coverage 

impact TPL and TPR? 

Existing state and federal 

requirements relating to third 

party liability and third-party 

resources will apply to 

members receiving the 12-

month postpartum coverage.  

Will women who had a stillbirth be eligible for 12-

month postpartum coverage? 

Yes. 

Any unpaid medical bills incurred prior to March 1 for 

the reinstated members will be covered by MCOs? 

No. The MCOs are only 

responsible for medical costs 

in months where the member 

was enrolled in Medicaid or 

CHIP with their MCO. 

When is the revised capitation rates will be released to 

MCOs? 

Actuarial Analysis shared this 

information in February 2024.  

Will individuals whose pregnancy involuntarily ended 

early be eligible? 

There are no exclusions based 

on how a pregnancy ends. 

Do we know which rate code these members with 12-

month postpartum coverage will have? 

There is not another rate code 

for reinstated individuals. 

CHIP Perinate members are excluded? The twelve-month postpartum 

coverage does not apply to 

CHIP Perinatal.  

Is the pregnancy end date included on anything 

received by the MCO? 

No. The pregnancy end date is 

not sent to the MCO.   

Will coverage be continued after a miscarriage? There are no exclusions based 

on how a pregnancy ends. 

Will the additional benefits extend to dental coverage 

as well as medical? 

Yes, if dental is a covered 

service for the type of 

program a member is eligible 

for, and age requirements are 

met. 



Question Answer 

For the reporting requests that were sent, is there 

going to be another meeting to follow up on the 

request for data for services that are performed 

during this extended time? 

There are no additional 

reporting requirements 

related to implementation of 

H.B. 12. 

If an eligible member is enrolled in dental and then 

ages out during the 12-month period, would they 

remain active in the program during the period when 

their ages are no longer part of this program? 

We will not reopen dental for 

individuals 21 and older.  

If a CHIP member ages out during the 12 months 

postpartum period, what happens? 

The member will remain in 

CHIP through the 12-month 

post-partum period.   

MCO's need time to update systems to accommodate 

the changes to pay claims correctly.  Is there a grace 

period for administering this program? 

No. There is no grace period.  

There are no file changes as a 

result of this implementation.  

Will members come back with the same Medicaid ID? Medicaid and CHIP members 

will retain the same ID 

number (or Individual 

Number). 

Will there be an indicator on the 834 for HB 12 re-

enrolled members? 

No, there is no indicator for 

members re-enrolled during 

the 12-month post-partum 

period.    



Question Answer 

will it be required to re-issue ID cards to reflect a non-

OBProvider PCP?  

In accordance with existing 

managed care contract 

requirements, an MCO must 

reissue a Member ID card if a 

member reports a lost card or 

name change, the member 

requests a new primary care 

provider (PCP) or for any 

other reason that results in a 

change to the information 

disclosed on the Member ID 

card. If a postpartum member 

requests a change in their 

PCP, an MCO must reissue 

their Member ID card to 

reflect the new PCP.  

 

Additionally, if a member is 

currently enrolled with a 

Medicaid or CHIP MCO (and 

there are no changes to PCP 

or other ID information), an 

MCO will not be required to 

issue a new Medicaid or CHIP 

Member ID card for the 12-

month postpartum coverage 

period. If a member is newly 

enrolled with an MCO or they 

were reinstated, an MCO will 

be required to issue a new 

Medicaid or CHIP Member ID 

card. 

Will the member receive retroactive enrollment with 

their MCO or just prospective enrollment? 

Current enrollment rules will 

be used.  If a member has a 

gap in coverage, MCO 

enrollment will be prospective.  



Question Answer 

are there any changes to the kick payment process as 

a result of this coverage extension? 

HHSC did not make changes 

to the kick payment process 

as result of the 12-month 

postpartum coverage 

extension.  

How will members be assigned to health plans in the 

event that they are currently termed, but are eligible 

for post-partum coverage? Will they be assigned to 

their most recent health plan? 

Yes, this is correct in most 

cases.  They may not enroll in 

the previous MCO if the 

member requests a change or 

if they move to another 

service area and the previous 

MCO is not available.  

Did you say we would be receiving the reinstated 

members with no gap in coverage on 2/25's daily file? 

These members were sent on 

the 02/26/2024 daily file.   

will there be visit or benefit limitations for the 

additional coverage? 

The full array of Medicaid or 

CHIP covered services remain 

available in the 12-month 

postpartum period. 

What impact will this have on the Healthy Texas 

Women Plus program? 

Women in HTW who are 

eligible for the 12-month 

postpartum coverage will be 

reinstated back to Medicaid or 

CHIP. There will continue to 

be a need for HTW Plus 

services for women who did 

not qualify for Medicaid or 

CHIP during pregnancy.   

will we receive the member's delivery date on the 

834? 

No, the delivery date is not 

included on the 834 file.  



Question Answer 

To clarify, a women that qualifies for TP40 but already 

delivered prior to being able to qualify, the member 

will go on HTW Plus rather than TP40?  

No, these members will be 

placed back on TP40 

(Medicaid for Pregnant 

Women) for the remainder of 

their 12-month post-partum 

period effective March 1, 

2024.  

When will the state communication material be sent to 

MCOs? Would we need to submit material MCOs 

create to state for approval? We would like to 

understand how much time we have between 

receiving HHSC material so we can start working on 

sending out communication.  

HHSC published an MCO 

Notice on February 12, 2024: 

"12-Month Postpartum 

Eligibility Extension for 

Medicaid and CHIP Pregnant 

Members". HHSC encourages 

MCOs to use the materials 

listed in 

texashhs.org/postpartum to 

educate members and 

providers.  

Will MCOs be provided any required language to add 

or update in member handbooks? 

HHSC did not update UMCM 

Chapter 3, "Critical Elements". 

MCOs will not be required to 

add or update language in the 

Medicaid managed care/CHIP 

member handbooks. HHSC 

encourages MCOs to use the 

materials listed in 

texashhs.org/postpartum to 

educate members and 

providers.  

For the Postpartum coverage, will you be giving that 

program a name such as pregnancy is TP40,   

No, there is no program name 

change. 

If the member becomes pregnant again during 12 

months, assuming they will need to be moved back to 

pregnant TP40? 

These members will remain in 

TP40. 



Question Answer 

It would be great if the additional information 

regarding the Healthy Texas Women Plus could be 

shared with the MCOs or added to these slides when 

you send them out. 

Women in HTW who are 

eligible for the 12-month 

postpartum coverage will be 

reinstated back to Medicaid or 

CHIP. There will continue to 

be a need for HTW Plus 

services for women who did 

not qualify for Medicaid or 

CHIP during pregnancy.  

Will HHSC be providing MCOs the notification being 

sent to members?  

Impacted members will be 

sent a notice (Form TF0001 

Notice of Case Action) in the 

mail or through their Your 

Texas Benefits account (if 

they’ve chosen to receive 

notices electronically). HHSC 

will provide future guidance 

on if a copy of Form TF0001 

may be shared with MCOs.  

Will reinstated members need to be treated as new 

members and new ID cards and new member 

materials have to go out? 

MCOs should follow guidance 

in their contract regarding 

issuance of member ID cards. 

how are post partum coverage being determined? 

delivery claims? 

We are evaluating the 

pregnancy termination date.  

If it is within the past 12 

months, we will reopen.  



Question Answer 

Are there any specific (or new) service coordination 

requirements for the extended post-partum period? 

HHSC will not develop new 

service coordination 

requirements for members in 

the extended postpartum 

period. However, MCOs must 

continue to assess if 

postpartum members are 

members with special health 

care needs (MSHCNs) as 

described in UMCM Section 

8.1.12.1. MCOs must provide 

service coordination to 

MSHCNs in accordance with 

the existing managed care 

contract requirements. This 

includes the development of a 

service plan, coordination of 

covered services and non-

capitated services, and 

referrals to community 

organizations/other state 

programs who may not 

provide covered services but 

are otherwise important to the 

health and wellbeing of 

members.  

Does the change of circumstance include the report of 

pregnancy form for a subsequent pregnancy during 

the postpartum period? 

Yes, any changes should be 

reported.  

What if a woman becomes pregnant during her 12 

months post-partum. 

She will remain in TP 40.  

If she becomes pregnant during the 12 months how 

wilL HHSC know to continue her coverage? I think we 

will need a process. 

Medicaid recipients must 

report changes to HHSC.  

Based on the change report, 

AES will reassess the 

member's eligibility.  



Question Answer 

will these members be part of the Pregnant Women 

CDPS risk group in their postpartum period? 

We are assuming that the 

MCO is referring to CMDS, not 

CDPS.  Pregnant recipients 

eligible for Children's Medicaid 

Dental Services will be 

assigned to one of the existing 

dental risk groups that are 

based on the individual’s age.   

will a woman who delivered in December be 

"reinstated" or will eligibility just be "extended" since 

Jan and Feb are the current 2 post-partum months? 

In this example, the coverage 

will be extended. 

will HHSC identify women who delivered but weren't in 

TP40 and don't have an encounter for the delivery? 

Yes, we will identify these 

individuals based on their 

pregnancy due date 

information.  
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